topLeftImage Szépkártya elfogadó hely

A bor, mely harmonizálja auránkat

topLeftImage

PROGRAMOK - ÁLLANDÓ

Ajánlott túrák gyalogszerrel


Kő-konyha:
A Szt. Margit kápolna parkolójától könnyedén megközelíthető érdekes bazaltképződmény.

Taposó kút: Ez a XIX. századi kút egy régi présház udvarán található, szintén közel a Szent Margit kápolnához. A dobban taposva - mint egy mókuskerékben - lehet a vizet kiemelni, innen az elnevezése. Ma már nem működik, de látványosság.

Kinizsi-szikla: Úton a vár felé megtekinthetjük a Kinizsi-szikla nevezetű követ.  Ez egy bazaltszikla, melyen egy nyereg alakú mélyedés látható. A monda szerint ezen a sziklán pihent meg Kinizsi Pál, amikor a várat tulajdonába véve felgyalogolt, hogy megszemlélje az ajándékot. Meredek úton elfáradván leült a sziklára és a nehéz teher alatt horpadt be.

Somlói vár: Normál tempóban a hegy lábától fél-háromnegyed óra alatt lehet elérni. A vár a bazaltos Somló-hegy északi oldalán egy sűrű erdőben található. A népnyelv szerint a tatárjárás után emelt kővár volt. A történelem során több család birtokába került. Többek között Mátyás király, uralkodása alatt Kinizsi Pálnak ajándékozta a területet. Bakócz Tamás reneszánsz várkastéllyá építette át, egyházi rangjához híven a várban egy kápolnát létesített. A Rákóczi szabadságharc után vesztette el stratégiai szerepét.

Szt. István kilátó: A Somló-hegyen álló kilátót, melyet  1938-ban, Medgyaszay István tervei  alapján építették a Kitaibel tanösvényen lehet megközelíteni. Szép idő esetén az Alpokig is ellátni.(Kitaibel tanösvény:  A Szent Margit-kápolnától indul. Útvonala a várat és a kilátót is érinti. Szabadon látogatható.)

www.fsz.bme.hu/mtsz/utleiras/somlo03.htmWebfejlesztés: DunaWeb Kft.