topLeftImage Szépkártya elfogadó hely

A bor, mely harmonizálja auránkat

topLeftImage

BORÁSZAT

Birtok1-kicsi.jpg

A Várkapitány Pincészetet 2007-ben alapította Csáki Tibor. A valamikori Inhauser Pincészettől megvásárolt területeken kezdett el gazdálkodni a hegy északi oldalán, a Somlói vár tövében. A néhány hektáros birtok mára 15 hektárosra növekedett. Ezzel a birtoknagysággal méret tekintetében a Somlói borvidék középmezőnyébe tartozik. A Somló-hegy egyedülálló mikroklímája, rendkívüli talajadottságai miatt a legnagyobb minőségi potenciállal bíró magyar bortermő területek egyike – amit mind a magyar mind a nemzetközi borász és borértő szakma egyre inkább elismer. 

A „Nagy-Somlói” borvidék hazánk legkisebb borvidéke, 600 hektár, a bortermő terület 1%-a. Két körzetből áll: a Somló-hegyi, és a Kissomlyó-sághegyi körzet.

A Várkapitány Pincészet kézműves borászat. A borok hordóban erjednek, és legalább egy évig hordóban érlelődnek. Boraink testesek, tüzesek, jól érződik rajtuk a Somló vulkanikus talajának köszönhető minerális, tűzkőhöz hasonlítható íz és illat. Boraink stabilizálásához nagyon kevés derítőszert használunk, a természetes stabilizálódást részesítjük előnyben, ami az egy éves hordós érlelés során magától megy végbe, így a lehető legkevesebb íz- és illatanyagot vesszük ki a borból.

Birtok3-kicsi.jpg

A pincészet a tradicionális somlói fajták, juhfark, furmint, hárslevelű, olasz rizling mellett világfajtákat, traminit, sárgamuskotályt és cabernet sauvignont termeszt.

Területeink a hegyen szétszórva találhatók, ami a mindennapi szőlőművelési munkát nehezíti, de a boraink minőségére kedvezően hat. Az egyre melegebb nyarak során szórt fényben érő szőlőterületeinken a szőlőszemekből kevésbé égnek ki a forróság hatására a savak, így a somlói borokra oly jellemző savkarakter sértetlenül megmarad borainkban a palackozásig.
Négy hagyományos tároló pincével rendelkezünk, az Attila pince, Márton pince, Nándor pince és központi pincénk, a több száz éves Turul pince. E pince fölött kap helyet Makovecz Imre Kossuth-díjas építész tervei alapján épített birtokunk, amit borturisztikai vendégházként alakítottunk ki, megőrizve a térségre jellemző kulturális örökséget, természeti értékeket.
Turul pincénk különlegessége abban rejlik, hogy a benne tárolt palackos boraink átveszik a pince egyedülálló rezgését, ezzel a somlói bor eddig is ismert pozitív élettani hatásait erősítve.

panorama_szolo_kicsi.jpg

Webfejlesztés: DunaWeb Kft.